Aktuality - Oční Klinika JL
Menu

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

Jak se říká, oči máme jen jedny. Pokud nosíte brýle, kontaktní čočky nebo jiné tzv. korekční pomůcky, určitě nezapomínejte i na pravidelné návštěvy optometristy. Že nevíte, kdo to je? Pak si přečtěte náš článek.

Je rozdíl mezi optometristou a očním lékařem?

Ano, rozdíl mezi nimi je velký. Oční lékař vám oči vyšetří ze zdravotního hlediska. Zaměřuje se na prevenci, diagnostiku a léčbu případných očních onemocnění. Zkontroluje přední a zadní segment, změří nitrooční tlak a případně zvolí další vyšetřovací metody.

vyšetření u optometristy

Optometrista je odborný zdravotnický pracovník s vysokoškolským vzděláním. Zajímá ho dioptrický stav vašich očí. Zjistí, jestli máte dioptrické (refrakční) vady nebo poruchy související se špatnou spoluprací očí. Umí určit, zda jste dalekozrací, krátkozrací, trpíte astigmatismem nebo presbyopií. A doporučí nejvhodnější řešení, např. kontaktní čočky (je odborník na jejich aplikaci a výběr), případně vás odkáže na další vyšetření u očního lékaře.

Pravidelné návštěvy optometristy vám zaručí, že vaše korekce bude vždy aktuální, přesná a bude vám příjemná. Vyhnete se tak zbytečným potížím, jako jsou např. bolesti hlavy, rozmazané vidění či zhoršené zaostřování.

Co vás u optometristy čeká a nemine

Vyšetření trvá zhruba mezi půlhodinou až hodinou. Optometrista si nejdříve projde vaši anamnézu a pak se vás bude ptát. Zda máte nějaké oční onemocnění, zda jste absolvovali operace nebo měli úrazy. Zajímat ho také bude, jestli jste měli problémy s očima v dětství (časté je šilhání nebo tupozrakost) a jakými nemocemi trpíte dnes. Některá onemocnění mohou totiž se zrakem úzce souviset, např. cukrovka, vysoký tlak, poruchy funkce štítné žlázy či užívání některých léků. V neposlední řadě se zeptá, jakou používáte korekci, jaké máte zájmy a individuální potřeby. To vše je důležité pro výběr té nejvhodnější korekční pomůcky.

Oční optika JL

V ordinaci optometristy se také potkáte s nejrůznějšími vyšetřovacími přístroji. Např. s refraktokeratometrem, který určí refrakci a parametry rohovky, což je nezbytné při výběru vhodných kontaktních čoček. Dále třeba se štěrbinovou lampou s mikroskopem, která vyšetří přední segment oka a případně zhodnotí kontaktní čočky. Na naší optometrii v Oční optice JL se vyšetřuje i s pomocí nejmodernějšího digitálního automatického foropteru. Ten nahrazuje tradiční zkušební brýle, které bývají nepohodlné a pacienti od nich mívají otlačený nos a uši.

A pak už se měří dioptrie. Optometrista přikládá různá zkušební skla, kterými se určí nejlepší korekce. Stanoví se osa a hodnota astigmatismu. Důležité je i vyvážení obou očí, aby byla korekce co nejvíc pohodlná. Testuje se i spolupráce očí. Na závěr vám optometrista všechny ty složité hodnoty vysvětlí a doporučí korekční pomůcku.

Na jeho práci pak navazuje oční optik, který vám se vším poradí, pomůže s výběrem brýlových obrub a skel. Důležitá je i finální úprava brýlí, aby vám sloužily co nejlépe.

Tak neváhejte a objednejte se k nám na optometrii na Oční optiku JL.

Najdete nás na adrese V Hůrkách 1296/10, Praha – Stodůlky. Jsme zde pro vás pondělí až čtvrtek 7:00 až 18:00 hodin, v pátky od 7:00 do 15:00 hodin.

 

 

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

19. 2. 2024

Senioři dostanou kvalitní péči o zrak

28. 11. 2023

Cizí těleso nebo neznámá látka v oku: Jak probíhá první pomoc a případná léčba?

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra Kontakt